Maak meteen een afspraak! Bel: 085 - 020 10 10

Concurrentiebeding vernietigen of matigen

Concurrentiebeding

De meeste werknemers ondertekenen meestal zonder al te veel nadenken een arbeidscontract waarin een concurrentiebeding is opgenomen. Voor de werkgever kan de opname van een concurrentiebeding een handig hulpmiddel zijn om een werknemer aan een bedrijf te binden. Of om te voorkomen dat bedrijfsgeheimen op straat komen te liggen.

Aan het opnemen in het arbeidscontract van een rechtsgeldig concurrentiebeding stelt de wet echter een aantal voorwaarden. Als aan die voorwaarden niet is voldaan, is de werknemer vrij om te gaan en staan waar hij wil zonder dat de werkgever dat had voorzien. Het redigeren van een rechtsgeldig te handhaven concurrentiebeding is daarom een zorgvuldig werkje. Meer tips hierover lees je in ons artikel Concurrentiebeding in arbeidscontract.

Voor een werknemer is de gebondenheid aan een rechtsgeldig gesloten concurrentiebeding nogal zuur als de arbeidsrelatie is beëindigd door opzegging van de zijde van de werkgever. Ook als de werknemer het veld moet ruimen na bijvoorbeeld een arbeidsconflict kan de werking van het concurrentiebeding voor hem extra nadelig uitvallen.

Concurrentiebeding vernietigen

De wetgever heeft voorzien in een afzonderlijke rechtsgang waarbij de werknemer om gehele of gedeeltelijke vernietiging van het concurrentiebeding kan vragen (zie art. 7:653 BW). De werknemer moet dan stellen en aantonen dat hij door dat beding onbillijk wordt benadeeld in verhouding met het te beschermen belang van de werkgever.

Bij het doorlopen van een dergelijke procedure komt het in het bijzonder aan op de mate waarin het concurrentiebeding de werknemer belemmert om elders werkzaam te zijn. Grofweg kan worden gezegd dat naarmate het concrrentiebeding ruimer is geredigeerd, dat wil zeggen een onevenredig ruime werking in tijd en plaats heeft, de kans groter is dat het door de rechter achteraf geheel of gedeeltelijk wordt vernietigd.

Factoren rechterlijke toetsing vernietiging of matiging concurrentiebeding

Relevante factoren bij de rechterlijke belangenafweging tot vernietiging of matiging van het concurrentiebeding:

  • Is de overstap van de werknemer voor de werkgever een serieuze bedreiging?
  • Welke concrete belangen heeft de werkgever bij handhaving van het concurrentiebeding?
  • In welke markt wil de medewerker zijn concurrerende activiteiten uitoefenen?
  • Op welke afstand wil de werknemer zijn concurrerende activiteiten uitoefenen?
  • Heeft de werknemer een functie waardoor hij over bedrijfsgevoelige informatie beschikt?
  • Is de werknemer al lang in dienst?
  • Wie nam het initiatief tot ontslag en wat was de aanleiding?
  • Kunnen de belangen van de werkgever ook worden beschermd door een relatiebeding?
  • Heeft de werknemer nog andere kansen op de arbeidsmarkt?

Concurrentiebeding bij beëindiging arbeidscontract

Indien bij de beeindiging van het arbeidscontract kan worden onderhandeld over de voorwaarden waaronder die beeindiging zal plaatsvinden, is het belangrijk een eventueel aanwezig concurrentiebeding bij die onderhandelingen te betrekken. Indien de werkgever waarde hecht aan de handhaving ervan, zal dit gepaard kunnen gaan met bijvoorbeeld de toekenning van een hogere ontslagvergoeding.

Meer informatie over arbeidsconflicten vanwege concurrentiebeding

Swart Legal heeft veel kennis en ervaring met arbeidsconflicten over het concurrentiebeding. Wij weten bijvoorbeeld hoe wij de werking van een concurrrentiebeding ongedaan kunnen maken. Vraag nu vrijblijvend bij ons aan: Kort geding ontheffing uit concurrentiebeding. Uiteraard mag je ons ook bellen voor vrijblijvend advies. Bel: 085 - 020 10 10 en vraag naar arbeidsrechtadvocaat mr. Marco Swart.

Lees ook: De Beste Arbeidsrechtadvocaat vinden doe je zo!

Veelgevraagde Diensten

Advies over ontslag op staande voet geven

Misdraagt je werknemer zich? Laat snel en vakkundig de haalbaarheid van een ontslag op staande voet inschatten.

Bekijk dit aanbod

Second Opinion van Advocaat ontvangen

Twijfel je over je huidige rechtsbijstand? Vraag om een Second Opinion van een deskundige advocaat. Met tevredenheidsgarantie!

Bekijk dit aanbod

Ontslag tijdens burn-out

Bij ontslag tijdens burn-out loopt je uitkering gevaar. Toch wil je uit de impasse komen. Laat je vakkundig begeleiden naar een goede regeling.

Bekijk dit aanbod

Ben je op zoek naar ondersteuning in arbeidsrecht, ontslagrecht, contractenrecht of aansprakelijkheidsrecht?

Wees smart, kies voor Swart! Vul vrijblijvend ons digitale contactformulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op. Of bel 085 - 020 10 10 en vraag naar advocaat mr. Marco Swart.

membership-order-of-advocates
membership-vaan
membership-association-process-advocates
membership-disputes-advocacy